WINKEL 

Het is de bedoeling om hier een 'clavichord-winkel' te hebben waar Nederlandse bouwers, spelers, muziekuitgevers en andere clavichord-geïnteresseerden zich met hun aanbiedingen kunnen presenteren. Voor NCG-leden is deze service in principe gratis.
Neem contact op met het bestuur voor het verkrijgen van ruimte op deze plaats (Pieter Kuipers, email: info@clavichordgenootschap.nl)


 

OPMERK'LIJKE CLAVICHORDKLANKEN
Bloemlezing van bladmuziek van 28 pagina's, gebundeld door Kees Rosenhart ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Nederlands Clavichord Genootschap in 2012.
De redacteur heeft een boeket van achttiende-eeuwse klankjuweeltjes bijeengezameld afkomstig van het Iberisch Schiereiland en Zuid- en Midden-Duitsland. De muziekwerken zijn voor een brede groep spelers aantrekkelijk vanwege hun toegankelijkheid, moeilijkheidsgraad en benodigde klavieromvang.
De prijs is 7 Euro plus verzendkosten. Te bestellen via info@clavichordgenootschap.nl

KORTE GESCHIEDENIS VAN HET CLAVICHORD
Boekwerkje van 36 Pagina's, geschreven door Koen Vermeij ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het Nederlands Clavichord Genootschap in 2007.
De auteur gaat in op de werking en de ontwikkeling van het clavichord in de loop der eeuwen.
De prijs is 7 Euro plus verzendkosten. Als U lid wordt van Het Nederlands Clavichord Genootschap zenden wij U dit boekje gratis toe.
Te bestellen via info@clavichordgenootschap.nl

CD-NIEUWS
Van de Stichting Pedaalclavichord in Leiden is een nieuwe CD uit met muziek gespeeld op twee door Dick Verwolf gebouwde pedaalclavichorden, replica's van historische instrumenten in de collectie van het Muziekinstrumentenmuseum in Leipzig. Het ene is een 17e-eeuws manuaal instrument (C/E - d1, met daarbij nu een 16-voets pedaalklavier als nieuwe reconstructie), het andere het welbekende instrument gebouwd door J.D. Gerstenberg in 1760. Erik van Bruggen speelt werken van Sweelinck, Scheidemann, Buxtehude en Ritter op het eerste instrument en werken van J.S. Bach op het tweede. Per e-mail te bestellen bij info@musicrecserv.nl, de prijs is EUR 16 (exclusief verzendkosten).

Van Menno van Delft is een dubbel-CD verschenen met clavichordmuziek van J.G. Müthel: “3 Sonates et 2 Ariosi avec 12 Variations”. Deze CD-set (Teknon 12-252) had een lovende recensie in het Tijdschrift voor Oude Muziek, jaargang 2005 nr.1. Hij is per brief te bestellen met ingesloten € 35 aan Teknon, Prinsengracht 21, 1015 DK Amsterdam, of via www.teknon.nl/ordering.html BERICHTEN

Bericht van Wim Winters
Een project dat ik al lang in mijn hoofd meedraag is de opzet van een Youtube-muziekkanaal, gekoppeld aan een platenlabel onder de naam/noemer Authentic Sound. Dat laatste is op komst, maar het eerst is sinds kort een feit! De Youtube-pagina is te bezoeken op www.youtube.com/channel/UC8vR6VP-3o_SpdnEBrpYGiQ. Er is ook een facebook-pagina onder dezelfde naam Authentic Sound. Elke paar weken zal ik er een (of meer) nieuwe opname(s) op posten, en via de website www.authenticsound.be <agenda>, is te zien wat de volgende opnames zullen zijn.

Bericht van Sander Ruys
Ik ben begin 2008 op het Friese platteland neergestreken om met veel meer ruimte om me heen clavichorden te bouwen. Er staat een grote nieuwe verwarmde schuur (hôk, zoals de Friezen niet onaardig bedoeld zeggen) met een droogzolder voor de houtvoorraad. Hierin kan ik in alle rust de verschillende types clavichorden bouwen.
Naast de door mij al verschillende keren gebouwde "Silbermann", Hubert en het kleine drievoudig gebonden Duitse instrumentje ook de Pisaurensis en als laatste nieuwe modellen een clavichord naar de Oehme (ca. 1760, Freiberg) met een door mij ontworpen aangehangen pedaal (pedaalbord Gerstenberg) voor organist Pieter van Dijk en een copie van de onlangs door Gerard Tuinman gerestaureerde Straube (1783, Berlin) uit Den Haag. Kortom, een heel scala instrumenten van vroeg tot laat, van viervoudig gebonden tot vrij en van onder de arm mee te nemen tot alleen met lange armen te stemmen!
Meestal zijn er maar een of twee clavichorden "thuis", maar u bent altijd welkom om een indruk te krijgen van het gebodene.